Prostovoljstvo

PROSTOVOLJSTVO

Pokličeš nas ali pa se osebno oglasiš v naših prostorih na Trgu MDB 14, kletni prostori. Z veseljem ti bomo predstavili program in se pogovorili, kaj predstavlja prostovoljno delo z otroki in mladostniki v Mladinskem središču Vič.

Vsem prostovoljkam in prostovoljcem nudimo možnost spoznavanja drugih sorodnih organizacij, tistim s področja študija socialnega dela, pedagogike in podobno, pa omogočimo podrobno seznanitev z delom centra za socialno delo. Čez celotno šolsko leto poteka proces izobraževanja in usposabljanja,, ki obsega tako spoznavanje strokovnega področja dela v programu, seznanjanje z vso potrebno strokovno literaturo na tem področju, udeležbo na različnih tematskih izobraževanjih o problematiki otrok in mladostnikov preko sekcije  Preventivnih programov za mlade Slovenije ali preko Mreže Mladinskih centrov Ljubljana. Enkrat letno se tudi dogovorimo, da obiščemo določeno institucijo, nevladno organizacijo ali zavod, za katero prostovoljci, prostovoljke izrazijo interes.

Poleg tega omogočamo uporabo naših računalnikov, tiskalnikov…Pri nas lahko preživiš vmesni čas med enim in drugim predavanjem, čeprav morda tisti dan nisi dogovorjen z mladostnikom.

Ob koncu prostovoljnega dela izdamo potrdilo o tvojem prostovoljnem delu, prav tako, pa lahko kadarkoli dobiš priporočilo, ki ti bo koristilo ob iskanju zaposlitve. Preko organizacije Mladi v akciji http://www.mva.si/movit-na-mladina/ posredujemo razne izmenjave v drugih državah, te prijavimo in obveščamo o poletnih prostovoljskih taborih.

Odločiš se lahko za prostovoljno delo v obliki učne pomoči in druženja z mladostnikom, kar pomeni, da tvorita par, ki se dobiva enkrat tedensko ali po potrebi večkrat in skupaj preživita urico ali pa, če imaš čas, ves popoldan. Znanje, ki se pričakuje od tebe je osnovnošolsko oz. primerno za nižje razrede srednje šole. Pričakujemo tudi veselje do druženja z mladostniki, empatijo, ter resen odnos do prostovoljnega dela.

Drugi način prostovoljnega dela pri nas je, da mladostnikom predstaviš kakšno od svojih veščin v obliki delavnic (igranje na kakšen instrument, ples, izdelovanje različnih okrasnih predmetov, kuhanje, šivanje, učenje tujih jezikov….), skratka vse tisto v čemer sam uživaš in si želiš, da bi se za stvar enako navdušili tudi drugi.